Veel lopersgeluk bij de 2e Challenge -uitvoering Nieuwjaarsloop

De 42e Nieuwjaarsloop -voor het tweede jaar achtereenvolgende jaar als loop-tiendaagse- zit erop. Met respect voor het virus hebben we toch weer onze weg gevonden met herhalend motto: “Niets doen is geen optie!”.

Qua deelname is deze editie vergelijkbaar met vorig jaar. De eerste dagen wat weifelend om van start te gaan, maar langzamerhand kroop het lopersbloed waar het niet gaan kon. De omstandigheden waren eigenlijk ook wel bijzonder en vooral zondag 9 januari was het levendig en zelfs gezellig op het parcours. Uiteindelijk stonden er tussen de 120 en 140 atleten aan de start (waaronder 25 kinderen). Feitelijk hebben we 118 tijden genoteerd, maar niet iedereen heeft zijn/haar tijd doorgegeven aan het wedstrijdsecretariaat.

Parcoursrecord Rikjan Bathoorn, Sietze Huizinga drie medailles

Meest opvallend resultaat was dat van Rikjan Bathoorn. Voor het vijfde opeenvolgende jaar won deze regionale toploper de 5 km bij de mannen. En ieder jaar is Rikjan beter. Deze editie verbeterde hij zelfs het 18 jaar oude parcoursrecord uit 2004 van Hoogkerker Mark Schippers. Rikjan finishte in 15.51 minuut. In zijn spoor is Wilpster en DWB-lid Jurre van der Vaart ook steeds eerder thuis. Hij werd dit jaar tweede in 16.45 minuut (en wederom een aanscherping van het parcoursrecord Jurre!). Het brons op de ‘vijf’ was voor Sietze Huizinga uit Grijpskerk. Sietze vinden we trouwens driemaal op het podium. Hij werd tweede op de 10 km en won dit jaar ook nog eens de halve marathon in een nette tijd van 1 uur en 25 minuten en 58 seconden.

Opvallende andere Wilpster én De Wilper Boys-lid is Anise Stienstra. Voorgaande jaren viel ze meermalen in de prijzen en ook nu werd ze eerste op de 3.3 km bij de meiden 12-13 jaar en eveneens won ze de 5 km bij de meiden t/m 16 jaar. Dat betekende een parcoursrecord op het DWB-vrouwen lijstje. Proficiat Anise!

Aletta Rooda twee maal podium

Op de 10 km mannen won halve Wilpster Gerhard te Brummelstroete uit Groningen in een tijd van 36.33 minuut en bij de vrouwen scoort Tine Zweers uit Grootegast ieder jaar beter. Zij won de tien in een puike 41.05. Aletta Roode uit Marum werd hier tweede in 42.43 minuut, nadat ze ook al het goud bij de 5 km vrouwen (20.35) had gewonnen. Fijn dat ook vaste deelneemster Rianne Harmsen uit Drachten zich liet zien. Vaak was ze de snelste op de 5 km, deze keer noteerde ze de winnende tijd op de 21.1 km: 1.39.00.

Alle podiumklanten krijgen hun trofee thuisbezorgd. Dankzij een mooie bijdrage van de gemeente Westerkwartier kunnen we al onze winnaars passend huldigen.

Gelukkig deze aangepaste editie toch veel lopersgeluk. Maar….de wens van goudhaantje Rikjan Bathoorn ( ‘Hopelijk volgend jaar weer met z’n allen aan de start’) onderstrepen we natuurlijk van harte!

Tot slot nog even alle harde werkers achter de schermen noemen. Sjouke, Bert, Theo, Jaap en Koen heel erg bedankt! Zonder hen geen Nieuwjaarsloop.

Maar weer tot volgend jaar,

Ab (voor de 42e keer), Klaas en Piet.