Slordig De Wilp morst eerste punten: 1-1

SVMH, Haulerwijk, ODV, Harkema Opeinde, Zwaagwesteinde, TFS, Marum, GVB, Zuidhorn. Allemaal verenigingen rondom De Wilp, welke de laatste jaren het prestatievoetbal op zondag vaarwel hebben gezegd. Verderop zijn het bijvoorbeeld Stiens, Dokkum, Leovardia, UDIROS, Bergum en Irnsum -sommigen met een eeuw traditie in het zondagvoetbal- die met hun standaardteam de omslag naar ‘het zaterdag’ hebben gemaakt. Momenteel speelt 2/3 deel van de verenigingen in Friesland met hun beste spelers op zaterdag. Een nivellering qua aantallen zondagverenigingen maakt dat we de tegenstanders verderop moeten (be)zoeken. Hoewel derby’s het zout in de voetbalpap blijven, is het eigenlijk ook wel heel leuk om je met die ‘nieuwelingen’ te mogen meten.

In het havenstadje Harlingen is eenzelfde verschuiving als hierboven waarneembaar. Ooit was DE vereniging van naam VV Harlingen. Toonaangevend in de hoogste zondagklassen van de KNVB. Van 1965 tot 1995 speelden ze vooral in de 1e en 2e klasse. Stadgenoot en concullega Z(aterdag) M(iddag) VV Zeerobben mocht zich sinds de jaren vijftig/zestig alleen maar 4e of soms 3e klasser noemen. Vanaf het begin van deze eeuw volgde ook binnen ‘Harns’ een gestage omwenteling. Zeerobben 1 werd van tweedeklasser tot nu, een stabiele eerste klasser en hoort bij de beste teams in Noord Nederland.

En VV Harlingen zakte in de KNVB-piramide zelfs even naar de vijfde klasse. Na de fusie in 2014 met Robur – een andere voetbalclub uit Harlingen- zijn er wel ambities uitgesproken om hogerop te komen, maar dat wil tot nu toe nog niet goed lukken. Bij het samengaan in 2014 heeft de VV de verenigingsnaam veranderd. Het werd FC Harlingen (FC betekent trouwens niet Football Club, maar staat voor Fusie Club). De fusieclub degradeerde vorig seizoen naar de 4e klasse.

Dan nu de wedstrijd. Na ongeveer 10 minuten in de eerste helft nam De Wilp het initiatief in de wedstrijd en eigenlijk stond het dit ook niet meer af. Na een kwartier spelen viel de bal op de zestien vanuit een rebound voor de voeten van Jarno Ottema. Zijn schot eindigde net naast het doel. In het vervolg van de eerste helft bleef het overwicht bij de thuisploeg, maar wat ontbrak was creativiteit in de eindpass. Te veel ballen werden slordig of ondoordacht afgegeven. Symptomatisch was een aanval in de 35e minuut. Niels van der Veen werd door Klaas Algra vrij richting de keeper gestuurd. De door van der Veen afgegeven bal kwam net iets te ver achter de meegelopen Kees Hille Numan. Twee minuten later was het wel raak. Uit het niets viel in de zestien een bal ongelukkig op de hand van een Harlinger verdediger. De penalty was een koud kunstje voor aanvoerder Tjibbe Bakker: 1-0.

In de tweede helft eenzelfde beeld. Harlingen creëerde niks – de Wilpster achterhoede en het middenveld stond goed- en De Wilp bleef aanvallen, echter zonder finesse. Veelal zelfzuchtig breiend door het centrum en/of te laat en slordig afpassend. De zee aan ruimte aan de zijkanten of achter de Harlinger verdediging werd niet gevonden. Bij een vrije trap in de 75e minuut aan de andere kant ging het toch nog mis voor De Wilp. De in de zestien geplaatste bal werd onvoldoende weggewerkt en werd vervolgens via een Harlinger been buiten bereik van keeper Dijkstra in de goal geplaatst: 1-1.

In de slotfase probeerden de Boys nog wel van alles, maar een echt creatieve oplossing werd niet gevonden. Volgende week de laatste wedstrijd voor de kerst. Nog maar een keertje thuis en wel tegen een meer bekende tegenstander, De Walden, uit Damwoude.

In memoriam: Erelid Dirk ten Hage

Een verdrietig bericht. Afgelopen donderdag 1 februari is ons oudste lid, één van onze grootste clubfans én erelid, Dirk ten Hage, op 83-jarige leeftijd overleden.…