Keeper Eddie Dijkstra bezorgt DWB de winst in topper

Nog maar zes maanden geleden, het had gekund, Boornbergum zaterdag in de 4e klasse en Boornbergum zondag naar de 3e klasse KNVB. Het kleine dorpje aan de westzijde van Drachten deed aan het eind van vorig seizoen met beide standaardteams mee in de nacompetitie. Een wel heel unieke situatie, maar uiteindelijk lukte het voor beiden toch niet om een stapje hogerop te komen.

Geheim van de zondag-afdeling bij Boornbergum is overduidelijk trainer Björn Schilder. Zelf heeft hij – na een korte profcarrière- vrij lang op topamateurniveau gespeeld. De inmiddels 40-jarige speler/coach/trainer zorgde twee jaar geleden voor een brainwash in zijn selectie. Hij wist wat hij wilde en nam de spelers, die gewend waren aan de kelderklasse, mee in zijn ambitie. Door in zijn training en coaching consequent te hameren op positiespel, opbouw van achteruit en verzorgd combinatievoetbal kwamen de successen vrij snel en zijn selectie begon erin geloven. Ondoordachte lange ballen van achteruit werden net nog niet gesanctioneerd. In het eerst jaar werd het team gelijk kampioen van die vijfde klasse en vorig seizoen misten de Boarnsters op twee punten na de reis naar de derde klasse.

Ook dit seizoen gaat het crescendo. Samen met onze Boys zijn ze het Ajax van 4B. Vandaag dus de topper tussen die twee kleine dorpjes links en rechts van Drachten. Vanuit het grote Leeuwarden, Harlingen, Bolsward, Joure etc kijken de andere clubs belangstellend toe hoe het afloopt.

Grote man bij De Wilper Boys was keeper Eddie Dijkstra (FOTO). Vooral in de eerste helft redde de doelwacht de meubelen voor De Wilp. Drie gerichte kopballen van Boornbergum werden  door hem fabuleus uit het doel geranseld. Dat was ook wel nodig. De Wilp werd tot de rust op alle fronten afgetroefd. In de eerste 10 minuten waren er zo’n vijf doelrijpe kansen voor Boornbergum. Eentje van Jelmer de Boer spatte via de lat het veld weer in. Boornbergum speelde uitstekend, was feller en wist steeds de vrije man te vinden.

In de afwerking was het minder en kwam er een bal binnen de palen, dan stond keeper Dijkstra op de juiste plek. In de 40eminuut – eerder waren er geen kansen te noteren voor de Boys-, werd De Wilp-spits Kees Hille Numan bij een aanname op de 16 meter-lijn in de rug geduwd. Aanvoerder Tjibbe Bakker zette zich achter de vrije trap en schoot de bal hard en onberispelijk in het doel: 0-1. Op slag van rust was Boys-keeper Dijkstra weer aan zet. Een kopbal van BB spits Henk Dik werd netjes naast de palen getikt.

In de tweede helft werd de wedstrijd voor de niet-neutrale Boys-kijker boeiender. De Wilp kwam meer aan het voetballen en bij Boornbergum vloeiden de krachten weg. Toch bleven beide ploegen voor de winst spelen. Met veel strijd én aardig combinatievoetbal bleven beide ploegen elkaar bestoken. Achterin bij De Wilp werd onder aanvoering van laatste man Wietze Numan geen kansen meer weggegeven en bij hoge ballen was keeper Dijkstra souverein.  In het laatste half uur waren de kansen voor De Wilp. Niels van der Veen schoot in de 60e minuut net voorlangs en vijf minuten later werd dezelfde van der Veen door Rafael Pekelsma vrij voor de keeper gezet. Zijn schotje miste kracht. De laatste te noteren doelpoging was een kwartier voor tijd. Tjibbe Bakker krulde zijn vrije trap bij de tweede paal. Middenvelder Jarno Ottema sprong boven iedereen uit, maar kopte tegen de lat.

Met de winst in deze zes-punten wedstrijd neemt De Wilper Boys de koppositie over van Boornbergum. Met nog twee wedstrijden te gaan voor de winterstop staat De Wilp redelijk onbedreigd aan kop. Volgende week Harlingen thuis en op 15 december nog eentje aan het Plantsoen en wel tegen De Walden. Voor nu, eerst maar even genieten!

In memoriam: Erelid Dirk ten Hage

Een verdrietig bericht. Afgelopen donderdag 1 februari is ons oudste lid, één van onze grootste clubfans én erelid, Dirk ten Hage, op 83-jarige leeftijd overleden.…